Serwer WWW
Napisano 31 marzec 2009 - 20:40
Ja korzystałem do niedawna z apache2; lecz nie jest on wydajny więc przesiadłem się na Nginx, dzięki czemu obciążenie serwera spadło o 40-25%.
Napisano 31 marzec 2009 - 20:42
Napisano 12 styczeń 2014 - 10:05
zapytam również co lepsze NGINX? czy APACHE2? ja osobiście na gentoo mam odpalony Apache2 ale właśnie myślę nad zmianą
Łatwiej jest rozebrać Kobietę wbrew jej woli... Niż ubrać po jej myśli
Napisano 12 styczeń 2014 - 12:00
U mnie od lat niezmiennie apache. Nie hostuję stron u siebie na kompie więc obciążenie nie wchodzi w grę. Na hostingach jakich używam jest apache2.
Napisano 12 styczeń 2014 - 12:34
zapytam również co lepsze NGINX? czy APACHE2? ja osobiście na gentoo mam odpalony Apache2 ale właśnie myślę nad zmianą
A w jakim środowisku? I na jakim sprzęcie?
Nginx dobrze się sprawdza jeśli masz autonomiczny sprzęt (vps, dedyk, chmura), na którym możesz instalować co chcesz, ale nie udostępniasz zasobów. W środowisku współdzielonym odpada zupełnie, głównie ze względu na niezgodność z apaczowym mod_rewrite i .htaccess-em (tu zdecydowanie lepiej sprawdza się lighttpd). A apacz od wersji 2.4 przyspieszył znacznie i wcale nie odstaje od reszty tak, jak głosi wciąż rozpowszechniana legenda
Napisano 12 styczeń 2014 - 17:05
A w jakim środowisku? I na jakim sprzęcie?
Nginx dobrze się sprawdza jeśli masz autonomiczny sprzęt (vps, dedyk, chmura), na którym możesz instalować co chcesz, ale nie udostępniasz zasobów. W środowisku współdzielonym odpada zupełnie, głównie ze względu na niezgodność z apaczowym mod_rewrite i .htaccess-em (tu zdecydowanie lepiej sprawdza się lighttpd). A apacz od wersji 2.4 przyspieszył znacznie i wcale nie odstaje od reszty tak, jak głosi wciąż rozpowszechniana legenda
ja osobiście ma produkcyjnie własny serwer R720 na nim wirtualki i wszystkie jadą na ZPANLU z apachem do developerki używam Gentoo, oraz Debiana w debianie i w gentoo mam Apache2, co mnie wkurza to brak obsługi htaacces w userdir
Napisano 12 styczeń 2014 - 22:27
To zależy do czego Ogólnie Nginx.
Napisano 12 styczeń 2014 - 23:23
Mi również jest bliższy Nginx.
@mck - masz jakiegoś linka pod ręką jak aktualnie wygląda porównanie apache'a i nginx'a?
Debian/Ubuntu + Kohana/Hanariu/Phalcon + MongoDB/MySQL + HTML5/CSS3 + Node.js/jQuery + CEO Sport Magazyn/CEO Hanariu
Napisano 13 styczeń 2014 - 09:28
Ciężko o takie obiektywne porównanie, bo wszyscy porównują tylko serwowanie plików statycznych, w czym apache zdecydowanie ustępuje.
Napisano 13 styczeń 2014 - 17:22
tak ale problem się pojawia z htaccess w nginx, i tu góruje apache czyż nie koledzy?
Napisano 13 styczeń 2014 - 21:28
ja tam problemów nie mam. jak pisałem wcześniej: wszystko zależy od założeń, od tego do czego to ma być
- Maciek lubi to
Napisano 16 styczeń 2014 - 13:03
ja głównie kodzę w linuksie nowy lapek ma na pokładzie Archa , obecny Gentoo lapek i5 12GB ram też ma apache , a jak patrzę na to wszystko co wydajnościowo i jak pracuje, to stwierdzam że apache ma skoki z użyciem cpu nawet do 80% i tak właśnie waham się z wyborem środowiska, do pracy używam głównie netbeans + geany, przecież środowisko pracy ma być szybkie i wygodne.
Będę dziś instalował nowego vps na serwerku bo zostało mi jeszcze sporo procesorów, i chyba postawie czysty system + nginx i zobaczymy jak będzie hostowało aplikacje
Napisano 06 kwiecień 2016 - 15:14
Zależy do czego, ale z apache nie miałem jak dotąd problemów. Wszystko śmigało. Może to kwestia konkretnej usługi?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych