http://laravel.com/d...#view-composers
Czy mógłby mi ktoś dokładniej wytłumaczyć ideę takiego rozwiązania i kiedy takie coś jest sens stosować?
Napisano 05 luty 2015 - 21:26
http://laravel.com/d...#view-composers
Czy mógłby mi ktoś dokładniej wytłumaczyć ideę takiego rozwiązania i kiedy takie coś jest sens stosować?
Napisano 06 luty 2015 - 06:30
Jak sama nazwa wskazuje komponuje widoki. Przykład tagów, kategorii na stronie. Może sobie zrobić tak, żeby skomponowany widok był dodawany do jakiegoś innego widoku(albo kilku) automatycznie. Tak jak w dokumentacji
View::composer('profile', 'App\Http\ViewComposers\ProfileComposer');
do widoku 'profile' zostają dodane dane o nazwie $count. Możesz te dane wykorzystać w widoku 'profile'.
View::composer(['profile', 'dashboard'], 'App\Http\ViewComposers\ProfileComposer');
Lub automatycznie dodawać do innych widoków, bez grzebania w kodzie, żeby te dane uzyskać
Napisano 06 luty 2015 - 13:43
Czyli na prostym przykładzie:
router.php:
Route::any('/profile', function() { return view('profile'); });
a wcześniej zrobiłem composer np . ten z dokumentacji, to rozumiem, że service provider już o to zadba żeby wstrzyknąć dane do $count.
Co w przypadku kiedy chcę nadpisać dane z composera? można tak?:
Route::any('/profile', function() { $data = ['count' => 'bar']; return view('profile', $data); });
Napisano 08 luty 2015 - 10:37
Czyli na prostym przykładzie:
router.php:
Route::any('/profile', function() { return view('profile'); });a wcześniej zrobiłem composer np . ten z dokumentacji, to rozumiem, że service provider już o to zadba żeby wstrzyknąć dane do $count.
Co w przypadku kiedy chcę nadpisać dane z composera? można tak?:Route::any('/profile', function() { $data = ['count' => 'bar']; return view('profile', $data); });
No musisz sptóbować
Napisano 12 luty 2015 - 05:28
Tak jak się spodziewałem - nie działa
W przypadku view creators również.
Napisano 05 maj 2015 - 15:28
nie wiem jak jest z composerem bo dopiero zaczynam zabawę z laravelem ale aby dodać dane do widoku to
$data = ['count' => 'bar']; return View::make('profile')->with('data',$data);
Napisano 08 maj 2015 - 08:30
view composer i tak nadpisze te dane, niestety.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych