Clicky

Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Wydajność takiego rozwiązania

2 odpowiedzi w tym temacie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź

#1 Józef

Józef

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 29 grudzień 2013 - 21:53

Hej

Mam takie małe pytanko, które rozwiązanie jest wydajniejsze (czyt. szybsze) :)

Muszę napisać skrypt uploadowania zdjęć, czy lepiej jest wrzucać wszystkie zdjęcia do ./foto i ewentualnie na końcu dodać jakąś losową liczbe czy lepiej jest robić katalog o losowej nazwie i tam umieszczać fotki ?

Załóżmy że mam 1000 zdjęć, które rozwiązanie wybrać?

 

Jeszcze jedno :)

Mam taką funkcje:

    public function insert()
    {
        if(INSERT INTO pracownik(id_pracownika, imie, nazwisko, pensja) VALUES (’032008′, ‘Kasia’, ‘Kowalska’, ’1207,76′))
        {
            return true;
        }
        else
            return false;
    }

Póżniej sprawdzam to sobie:

                   if( insert(dane) == TRUE)
                    {
                           // w przypadku sukcesu
                    }
                     else
                          // w przypadku błędu

Czy takie podejście jest dobre? Czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie czy wszystko się prawidłowo odbyło?



#2 phpion

phpion

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Skąd:Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza

Napisano 30 grudzień 2013 - 08:30

1. Każde zdjęcie ma swój ID. Lepiej tworzyć osobne katalogi o nazwach np. 1-500, 501-1000 itd, gdzie nazwa to zakres ID zdjęć w nim umieszczonych. Niekoniecznie musi być ich 500, możesz dać po 100 w katalogu. Możesz również jako katalogi tworzyć daty np. rokmiesiąc, czyli np. 201212. Wrzucanie wszystkiego do jednego wora nie jest najlepszym wyjściem.

 

2. Lepiej byłoby gdyby metoda insert zwróciła ID wstawionego rekordu w miejsce TRUE. FALSE może zostać w przypadku błędu, ale osobiście preferuję zwrócić w takim przypadku NULL. Skoro oczekuję w zwrotce liczby to nie mieszałbym typów zwracanych danych (int i bool). NULL wydaje mi się tutaj bardziej odpowiedni.


Notifero - Technologie Informatyczne | Warsztat: Kohana 3.x/2.x + PostgreSQL/MySQL | Programista Kohana

#3 Potfur

Potfur

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 55 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 10:12

Ad 1. Może warto by zmieniać plikom nazwy na jakis hash z oryginalnej nazwy i kilku unikalnych wartosci, oryginalną nazwę wraz z hashem do bazy. Strukturę katalogów z plikami tworzyć na podstawie nazwy pliku, tj.: ./upload/[pierwsze dwie litery]/[kolejne dwie litery]/nazwapliku.ext W takiej sytuacji nie ma potrzeby zapisywać ścieżki do pliku - jak mi się struktura znudzi to do zmiany jest tylko funkcja generującą ścieżki a nie pierdyliard rekordów w DB.

 

Ad 2. IMHO funkcja powinna zawsze zwracać identyfikator wstawionego rekordu, zaś w razie niepowodzenia - wyrzucać wyjątek.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych