Clicky

Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Szybkie tworzenie serwisów - jak do tego podejść?

58 odpowiedzi w tym temacie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź

#1 lorak110786

lorak110786

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 172 postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 20:49

Ostatnio kumpel powiedział mi, że znalazł jakiegoś typa, który zrobi mu w miesiąc całkiem rozbudowany serwis do organizacji przetargów grupowych. Nie znam wprawdzie szczegółów specyfikacji, ale z ogólnych informacji wnioskuję, że jest to całkiem sporo pracy. Gość pisze to w Ruby on Rails. Nie znam się za bardzo na Ruby, ale podejrzewam, że są tam jakieś generatory i inne cuda, które robią pół serwisu (łącznie z panelem adm.) automatycznie.

Pytanie: Czy są jakieś narzędzia dla Kohany (chodzi mi o generatory), które pozwolą przyspieszyć pisanie serwisów? Jak Wy rozpoczynacie pracę z nowym zleceniem? Macie przygotowane jakieś moduły np. panelu adm. które tylko podłączacie i ewentualnie nieznacznie modyfikujecie, czy rozpoczynacie pracę w jakiś inny sposób? Korzystacie z jakiegoś generatora cruda, czy macie jakiś szablon, który tylko modyfikujecie?

#2 Vokiel

Vokiel

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 182 postów

Napisano 18 grudzień 2011 - 11:49

Przykładowo ja nie korzystam z generatorów, no może poza jednym prostym skryptem, który tworzy mi nowy katalog, dodaje vhost'a, tworzy bazę danych i dopisuje w kohanie configa do db.
Generatorów klas, panelu adm nie chcę, pewnie długo nie będę chciał. Sam zarys klas może jeszcze być, ale gotowy generator panelu adm? Nie dla mnie, ja i tak bym wszystko musiał przerobić. Samo korzystanie z frameworka jest już wystarczającym przyśpieszeniem, nie potrzebuję dodatkowego turbo-auto-generatora-serwisu-typu-fb-w-1-mc ;)
"It's in our hands... It always was..."

#3 mck

mck

    Jestę Blogerę

  • Admin
  • 1544 postów

Napisano 18 grudzień 2011 - 12:33

Jeśli się robi non stop takie same projekty, to zamiast używać generatorów lepiej przenieść gotowy kod. Z kolei gdy każdy projekt jest zupełnie inny, to żaden generator nie pomoże. Jak napisał @Vokiel, sam framework daje już dość duże przyspieszenie, do tego KO3 oferuje dość spory zbiór gotowych modułów, więc generowanie kodu jest tu imo najzwyczajniej zbędne.

A z tymi cudami w ruby to też nie jest cała prawda - faktycznie można szybko wygenerować trochę kodu, ale przy bardziej skomplikowanych projektach samo poprawianie i przerabianie kodu zajmuje kupę czasu.

#4 lukaskolista

lukaskolista

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 11:32

My korzystamy, a wlasciwie zaczynamy korzystac z naszych swiezo napisanych (i w dalszym ciagu konczonych ) modulow form i grid. Formularz rysuje sie w minute, programuje w 5. Co do grida to nie wiem, bo go konczymy, moze ten "magik" ma cos podobnego do naszego modulu formularza.

#5 phpion

phpion

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Skąd:Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza

Napisano 27 grudzień 2011 - 15:28

My korzystamy, a wlasciwie zaczynamy korzystac z naszych swiezo napisanych (i w dalszym ciagu konczonych ) modulow form i grid. Formularz rysuje sie w minute, programuje w 5. Co do grida to nie wiem, bo go konczymy, moze ten "magik" ma cos podobnego do naszego modulu formularza.

Pokazałbyś jakiegoś screenshota :)
Notifero - Technologie Informatyczne | Warsztat: Kohana 3.x/2.x + PostgreSQL/MySQL | Programista Kohana

#6 lukaskolista

lukaskolista

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 08:48

Z tego, co generuje modul?

#7 phpion

phpion

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Skąd:Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza

Napisano 28 grudzień 2011 - 14:04

^
Si.
Notifero - Technologie Informatyczne | Warsztat: Kohana 3.x/2.x + PostgreSQL/MySQL | Programista Kohana

#8 Riu

Riu

    Senior Mastah

  • Webmastahy
  • PipPipPip
  • 949 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 14:08

Modularyzacja - podstawa szybkiego tworzenia i w sumie podstawa do tworzenie dobrych generatorów (jeśli już ktoś chce).

Debian/Ubuntu + Kohana/Hanariu/Phalcon + MongoDB/MySQL + HTML5/CSS3 + Node.js/jQuery + CEO Sport Magazyn/CEO Hanariu


#9 lukaskolista

lukaskolista

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 29 grudzień 2011 - 09:41

@phpion
Jak odblokujemy konto na yt to wrzuce tam filmik, ten post zedytuje i podam linka do filmiku.

#10 panisher

panisher

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 01 styczeń 2012 - 18:50

Przykładowo ja nie korzystam z generatorów, no może poza jednym prostym skryptem, który tworzy mi nowy katalog, dodaje vhost'a, tworzy bazę danych i dopisuje w kohanie configa do db.
Generatorów klas, panelu adm nie chcę, pewnie długo nie będę chciał. Sam zarys klas może jeszcze być, ale gotowy generator panelu adm? Nie dla mnie, ja i tak bym wszystko musiał przerobić. Samo korzystanie z frameworka jest już wystarczającym przyśpieszeniem, nie potrzebuję dodatkowego turbo-auto-generatora-serwisu-typu-fb-w-1-mc ;)


oj ;) fajny skrypcik, podzielisz się z nim na forum?? Jak tworzy Ci vhost'a to musiałeś go napisać w c++,python, czy może usługa apacha ma dostęp do vhosta? :P

#11 barat

barat

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • Skąd:Czerniejewo/Poznań

Napisano 02 styczeń 2012 - 10:16


Przykładowo ja nie korzystam z generatorów, no może poza jednym prostym skryptem, który tworzy mi nowy katalog, dodaje vhost'a, tworzy bazę danych i dopisuje w kohanie configa do db.
Generatorów klas, panelu adm nie chcę, pewnie długo nie będę chciał. Sam zarys klas może jeszcze być, ale gotowy generator panelu adm? Nie dla mnie, ja i tak bym wszystko musiał przerobić. Samo korzystanie z frameworka jest już wystarczającym przyśpieszeniem, nie potrzebuję dodatkowego turbo-auto-generatora-serwisu-typu-fb-w-1-mc ;)


oj ;) fajny skrypcik, podzielisz się z nim na forum?? Jak tworzy Ci vhost'a to musiałeś go napisać w c++,python, czy może usługa apacha ma dostęp do vhosta? :P

Koledze chyba chodziło o pracę na localu.

Ja osobiście sobie zrobiłem wildcard dns na localu na .dev, po czym w configu vhosts wklepałem sobie regułkę, by jakasdomena.dev przekierowywał na katalog /jakasdomena/ na dysku ... tak samo sub1.sub2.jakasdomena.dev też na katalog /jakasdomena/ :)
W takim wypadku jak zaczynam nowy projekt to tworzę katalog, a sprawę vhosta mam już z głowy ;)
Zawsze wkurzało mnie dodawanie wpisów w configu vhost, w pliku host oraz restartowanie apache ;)

#12 Zepco

Zepco

    Senior Mastah

  • Moderator
  • 1583 postów
  • Skąd:Kielce

Napisano 02 styczeń 2012 - 13:18

Barat, możesz się podzielić jak to zrobiłeś z tymi vhostami i wildcard?

OŚWIADCZENIE: Ja, niżej podpisany, świadomy wszystkich konsekwencji tego posta postanawiam go dopuścić do użytku publicznego, albowiem bo gdyż aczkolwiek uważam, że nie wyrządzi on (znaczy: post) krzywdy nikomu innemu niźli mnie samemu (czyli autorowi posta).
-- Zepco --


#13 barat

barat

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • Skąd:Czerniejewo/Poznań

Napisano 02 styczeń 2012 - 13:46

Jak odpalę laptopa dziś w pociągu to napiszę (tam mam linki do poradników i swój "autorski" wpis w vhosts) ;)
Tylko, że to dla MAC, ale pewnie podobnie da radę pod linuxem ;)

EDIT:

No to jestem w pociągu więc wyjaśniam.
Najpierw postępowałem zgodnie z tym tutorialem:
http://renebakx.nl/7...er-on-your-mac/

Następnie przy końcu jest Bonus section, gdzie pokazano przykładowy vhosts. Po tej lekturze:
http://httpd.apache....host_alias.html
Mój wpis wygląda tak:
<VirtualHost *:80>
    ServerName dev.local
    ServerAlias *.dev.local
    ServerAdmin webmaster@localhost
    ErrorLog "logs/%-3-error_log"
    CustomLog "logs/%-3-access_log" common
    VirtualDocumentRoot "/Volumes/data/www/%-3"
    <Directory /Volumes/data/www/>
        Options Indexes FollowSymLinks Includes ExecCGI
        AllowOverride All
        Order allow,deny
        Allow from all
    </Directory>
</Virtualhost>
Trzymam pliki www na osobnej partycji poza strukturą XAMPP'a

To rozwiązanie ma minus, bo teoretycznie trzeba mieć jakieś połączenie z netem (DNS).

Jednak wyszperałem rozwiązanie, i dziś je przetestuję:
http://superuser.com...d#answer-327213
http://serverfault.c...n/164215#164215

Myślę, że będzie działać, aczkowlwiek z dostępnością neta nie mam problemu - wifi, lan a czasem Orange Free ;)

Jeśli ktoś zrobi sobie domenę .dev, to analogicznie daje %-2 zamiast %-3 ;)
Myślę, że można też sobie robić subdomeny .kontener.dev i np na dysku wydzielić sobie katalogi praca, prywatne itp i następnie poprzez %2 odwoływać się do tych katalogów w VirtualDocumentRoot "/Volumes/data/%-2/%-3", oraz  <Directory /Volumes/data/%-2/>, ale mi się aż tak kombinować nie chce - starczy mi jeden folder na wszystkie projekty, ale możliwości jest mnóstwo ;)


#14 Vokiel

Vokiel

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 182 postów

Napisano 02 styczeń 2012 - 21:04

Praca na local'u a w zasadzie na wirtualce.

Podobnie jak napisał barat, tylko ja mam ciut inną konfigurację VirtualHost'a, opartą na user_dir. Wynika to z tego, że w pracy kilka osób korzystało z jednego serwera i każdy miał swojego użytkownika ze swoimi projektami.
Generalnie adres wygląda tak: http://projekt.użytkownik.dev, apache w uproszczeniu:
<VirtualHost *:80>
    UseCanonicalName off
    ServerName dev
    ServerAlias *.*.dev
    VirtualDocumentRoot /home/%2/www/%1/public_html/
    <DirectoryMatch />
        #ble ble
    </DirectoryMatch>
</Virtualhost>

Struktura katalogów:
/home
    /vokiel
        /www
            /kohanaphp
                /public_html
            /kohanaphp2
                /public_html
    /ktos
        /www
            /projekt
                /public_html

Co robi(ł) skrypt?
  • mkdir w katalogu www użytkownika
  • create database z nazwą projektu
  • grant privilges dla użytkownika i hasła dla bazy projektu
  • echo >> do config'a z ustawieniami bazy

Ostatnio znalazłem dialog, który umożliwia tworzenie terminalowego a'la GUI. Jako, że muszę przerobić konfigurację wirtualki, pod jednego użytkownika, to może coś napiszę z użyciem tego cuda.
"It's in our hands... It always was..."

#15 Vokiel

Vokiel

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 182 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 10:30

Znalazłem chwilę, żeby przepisać mój skrypt na dialog.
Nie oczekujcie po tym zbyt wiele, każdy pewnie by chciał go jakoś inaczej, coś zmienić, coś dodać itd... Na moje potrzeby jest wystarczający:

https://github.com/v...rojects-starter
"It's in our hands... It always was..."

#16 skowron-line

skowron-line

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 131 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 12:52

@vokiel bardzo fajny skrypt
na szybko dodał bym 2 rzeczy

- wybór bazy mysql/postgresql/...
- wybrór drivera dla bazy danych

i skrypt stał by się bardziej uniwersalny

#17 dr.boczek

dr.boczek

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 14:41

haha, niezła akcja z tym bashem...  gratuluje pomysłu.

#18 barat

barat

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • Skąd:Czerniejewo/Poznań

Napisano 24 styczeń 2012 - 11:08

Mała ciekawostka do wildcardów.
Ogólnie działa to to tylko jak mamy jakieś połączenie z netem. Po prostu musi być aktywny networking.

Jest na to jednak prosta sztuczka - wystarczy włączyć udostępnianie neta z karty lan przez kartę WiFi. Nie ma znaczenia, że na karcie LAN nie ma aktualnie internetu - sam "mostek" działa, karta WiFi ma co robić i Networking jest aktywny ;)
W Snow Leopard takie udostępnianie włącza/wyłącza się 3 kliknięciami ;)

#19 rasgan

rasgan

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 241 postów
  • Skąd:Kleszczów

Napisano 20 luty 2012 - 23:48

A ja się zapytam jeszcze o takie coś. Co z plikiem hosts w windows? Trzeba coś do niego dopisywać czy będzie działać z automatu, bo mi nie chce i muszę dopisywać sobie hosty.
Szczęścia w mrokach...

#20 Vokiel

Vokiel

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 182 postów

Napisano 21 luty 2012 - 08:20

Trzeba, chyba, że postawisz sobie lokalny serwer DNS, który ustawisz sobie jako główny, i dodasz hosty do niego.
"It's in our hands... It always was..."

#21 rasgan

rasgan

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 241 postów
  • Skąd:Kleszczów

Napisano 22 luty 2012 - 13:52

Potwierdzam twoje słowa  Vokiel. Inaczej się nie da.

EDIT
A jednak się da http://info4admins.c...te-development/
Szczęścia w mrokach...

#22 rasgan

rasgan

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 241 postów
  • Skąd:Kleszczów

Napisano 18 listopad 2012 - 23:12

Trochę odnowię temat.

Na pendrive mam zainstalowanego vboxa+debian a w nim apache, mysql, php, ssh, ftp.

Apacha mam skonfigurowanego jak pisaliście wcześniej. Dodaje katalogo w /home/www i od razu mam domene katalog.dev.local działającą na serwerze.

Odpalam netbeansa pod windowsem linuksem czy gdzietam akurat jestem, łączę się z serwerem i koduję bezpośrednio na nim. Plusy i minusy mało istotne. Najważniejsze że ma  wszystkie proejkty w jednym pliku nie nie muszę się martwić by synchronizować bazy, że za 2 dni dostanę innego kompa albo jeszcze coś innego.

Problemem jest jednak coś innego. Wciąż mnie męczy edycja hosts. Co mi po tym, że mi apacz obsługuje vhosty skoro na kazdym kompie musze edytować ten plik.

Czy więc instalacja DNS na debianie mi pomoże? Myślałem by zainstalować sobie serwer DNS na debianie. Mój deb ma ip 10.10.4.100 komp host dla vboxa zawsze ma IP 10.10.4.200 przypisane na stałe na karcie vbox-host-adapter więc i DNS mogę podać. Myślałem, by podać DNS 10.10.4.100 i skonfigurować deba by obsługiwał wszystko co przychodzi z tego adresu i ma w sobie .dev.local Pytanie czy tak się da i jak to zreobić?
Szczęścia w mrokach...

#23 rasgan

rasgan

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 241 postów
  • Skąd:Kleszczów

Napisano 19 listopad 2012 - 20:28

OK, instalacja bind9 i konfiguracja rozwiązała problem. Mam do was jednak inne pytanie.

Chcę kodować bezpośrednio na virtualnym debianie ale z edytora odpalonego pod windows. Niestety phpStorm robi sobie kopie na lokalnym kompie gdy go konfiguruję by programować przez FTP.

Nie wiecie jak zrobić tak by nie trzeba było mieć kopii na lokalnym kompie by móc edytować zdalnie?
Szczęścia w mrokach...

#24 rasgan

rasgan

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 241 postów
  • Skąd:Kleszczów

Napisano 19 listopad 2012 - 21:08

Samba i mapowanie dysku pod windows
Szczęścia w mrokach...

#25 lorak110786

lorak110786

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 172 postów

Napisano 21 listopad 2012 - 23:57

Samba i mapowanie dysku pod windows

Ja pracuję w ten sposób. Problem jest taki, że pod Win 7 (a także pod Vista) klient samby działa przeraźliwie wolno (w porównaniu do XP). Wałkowałem temat już wiele dni, podchodziłem do niego kilka razy w różnych odstępach czasu i nie udało mi się zmusić windowsowego klienta samby do szybkiej pracy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych