Clicky

Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[K3] SimpleAuth userzy online

11 odpowiedzi w tym temacie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź

#1 bobo168

bobo168

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów

Napisano 20 lipiec 2011 - 11:47

Witam, znacie jakiś sposób jak wyświetlić obecnie zalogowanych userów w simpleauth ?

#2 barat

barat

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • Skąd:Czerniejewo/Poznań

Napisano 20 lipiec 2011 - 12:12

zobacz w kodzie (bo nie paiętam) w jakich przypadkach jest aktualizowane w bazie pole last_timestamp.
Ewentualnie możesz sobie napisać metodę (a w zasadzie pewnie przeciążyć konstruktor, destruktor lub metodę instance - jak wolisz), która aktualizuje to pole co 10-15 minut jeśli user jest aktywny (zalogowany, wykonuje akcję) :)

#3 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 20 lipiec 2011 - 19:20

Może spróbuj wykorzystać sesje oparte na bazie danych (standardowo w Kohanie, click) - dodaj nową kolumnę do tej tabeli np. user_id/member_id i możesz spokojnie sprawdzać ilu masz użytkowników online.

Zauważyłem, że informacje last_active aktualizują się wraz z każdym odświeżeniem, ale w profilerze nie wyświetla mi żadnych zapytań odnośnie aktualizacji. I teraz podepnę się trochę pod temat - w jaki sposób właściwie aktualizuje się ta tabela? Niby w modelu widziałem regułki write(), update() (jakoś tak) - i wyświetlają się w profilerze, owszem. Jednak odświeżę parę razy stronę www a wraz z odświeżeniem aktualizuje się kolumna - a nic profiler mi o tym nie mówi. Ktoś analizował głębiej sesje oparte na bazie? :>

#4 Maciek

Maciek

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 780 postów

Napisano 20 lipiec 2011 - 19:36

I teraz podepnę się trochę pod temat - w jaki sposób właściwie aktualizuje się ta tabela?


Odpowiedź SH na moje pytanie powinna Ci wystarczyć. ;)
http://dev.kohanafra...org/issues/2791

#5 barat

barat

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • Skąd:Czerniejewo/Poznań

Napisano 20 lipiec 2011 - 20:04

Czyli jak popularna strona i userzy często po niej się poruszają, to non stop jadą po bazie operacjami zapisu? :>
To ja chyba bym wolał jednak rozszerzenie metody SA by last timestamp aktualizowało co X minut ;)
Lub nawet można dodać nowe pole o nazwie ... activity i tam dopisywać kolejne timestampy

#6 mck

mck

    Jestę Blogerę

  • Admin
  • 1544 postów

Napisano 20 lipiec 2011 - 23:19

Uwierz mi, że nie odbija się to w widoczny sposób na wydajności, nawet przy bardzo dużej liczbie odsłon :)

#7 Zepco

Zepco

    Senior Mastah

  • Moderator
  • 1583 postów
  • Skąd:Kielce

Napisano 21 lipiec 2011 - 10:02

Poza tym to nie służy tylko do aktualizacji ostatniej wizyty użytkownika ale również innych danych sesyjnych. Także np przy wiadomościach flash musiałbyś pamiętać o wywołaniu funkcji zapisu sesji. Pytanie co z modułami, które korzystają z sesji? Będziesz miał dziwne zachowania aplikacji i będziesz szukał później błędów tam gdzie ich nie ma.

OŚWIADCZENIE: Ja, niżej podpisany, świadomy wszystkich konsekwencji tego posta postanawiam go dopuścić do użytku publicznego, albowiem bo gdyż aczkolwiek uważam, że nie wyrządzi on (znaczy: post) krzywdy nikomu innemu niźli mnie samemu (czyli autorowi posta).
-- Zepco --


#8 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 21 lipiec 2011 - 19:16

I teraz podepnę się trochę pod temat - w jaki sposób właściwie aktualizuje się ta tabela?


Odpowiedź SH na moje pytanie powinna Ci wystarczyć. ;)
http://dev.kohanafra...org/issues/2791


Od razu można zgłosić błąd profilera, który dzieli przez 0 powodując błąd.
W system/views/profiler/stats.php 37 linijka dzieli przez $group_stats[$group]['max']['time'], które czasem zwraca wspomnianą wyżej wartość.

#9 Alinathimpha

Alinathimpha

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 16 wrzesień 2011 - 18:45


Zauważyłem, że informacje last_active aktualizują się wraz z każdym odświeżeniem, ale w profilerze nie wyświetla mi żadnych zapytań odnośnie aktualizacji. I teraz podepnę się trochę pod temat - w jaki sposób właściwie aktualizuje się ta tabela? Niby w modelu widziałem regułki write(), update() (jakoś tak) - i wyświetlają się w profilerze, owszem. Jednak odświeżę parę razy stronę www a wraz z odświeżeniem aktualizuje się kolumna - a nic profiler mi o tym nie mówi. Ktoś analizował głębiej sesje oparte na bazie? :>

#10 Zepco

Zepco

    Senior Mastah

  • Moderator
  • 1583 postów
  • Skąd:Kielce

Napisano 16 wrzesień 2011 - 20:54

Bo sesja wykonuje się później niż widoki. To cała tajemnica. Było już na ten temat na forum.

OŚWIADCZENIE: Ja, niżej podpisany, świadomy wszystkich konsekwencji tego posta postanawiam go dopuścić do użytku publicznego, albowiem bo gdyż aczkolwiek uważam, że nie wyrządzi on (znaczy: post) krzywdy nikomu innemu niźli mnie samemu (czyli autorowi posta).
-- Zepco --


#11 Maciek

Maciek

    Senior Mastah

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 780 postów

Napisano 16 wrzesień 2011 - 21:23

Zepco, porównaj te dwa posty ... ;)

(...)

Zauważyłem, że informacje last_active aktualizują się wraz z każdym odświeżeniem, ale w profilerze nie wyświetla mi żadnych zapytań odnośnie aktualizacji. I teraz podepnę się trochę pod temat - w jaki sposób właściwie aktualizuje się ta tabela? Niby w modelu widziałem regułki write(), update() (jakoś tak) - i wyświetlają się w profilerze, owszem. Jednak odświeżę parę razy stronę www a wraz z odświeżeniem aktualizuje się kolumna - a nic profiler mi o tym nie mówi. Ktoś analizował głębiej sesje oparte na bazie? :>



Zauważyłem, że informacje last_active aktualizują się wraz z każdym odświeżeniem, ale w profilerze nie wyświetla mi żadnych zapytań odnośnie aktualizacji. I teraz podepnę się trochę pod temat - w jaki sposób właściwie aktualizuje się ta tabela? Niby w modelu widziałem regułki write(), update() (jakoś tak) - i wyświetlają się w profilerze, owszem. Jednak odświeżę parę razy stronę www a wraz z odświeżeniem aktualizuje się kolumna - a nic profiler mi o tym nie mówi. Ktoś analizował głębiej sesje oparte na bazie? :>


A odpowiedź padła wyżej w tym temacie.

#12 mck

mck

    Jestę Blogerę

  • Admin
  • 1544 postów

Napisano 17 wrzesień 2011 - 00:36

Gość z Bangladeszu... Banana mu? ;)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych