Clicky

Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[K3] Google Maps

17 odpowiedzi w tym temacie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź

#1 twixer

twixer

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 04 lipiec 2010 - 15:27

Witam. Czy istnieje jakiś moduł map Googla dla Kohany3 mający więcej możliwości niż obecny gmaps?

Pozdrawiam, Rafał

#2 mck

mck

    Jestę Blogerę

  • Admin
  • 1544 postów

Napisano 04 lipiec 2010 - 21:29

do KO3 był jeden, ale żadnych możliwości się raczej nie doczekał, bo z tego co widzę, to padł zaskakująco szybko
btw. chcesz mieć więcej możliwości użyj gmapsowego api tak jak google przykazało

#3 mruz

mruz

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 26 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 21:03

Witam,

Chciałbym zapisywać adres użytkownika w bazie za pomocą map google (żeby wskazywał położenie). W k3 nie znalazłem modułu gmaps. Czy chodzi o ten z github'a? jak go zintegrować z Google Maps API Web Services?

Pozdro,
M.

#4 mck

mck

    Jestę Blogerę

  • Admin
  • 1544 postów

Napisano 28 lipiec 2010 - 21:23

tak, to jest właśnie ten, o którym pisałem... użyj standardowego gmapsowego api, pójdzie Ci dużo szybciej

#5 Riu

Riu

    Senior Mastah

  • Webmastahy
  • PipPipPip
  • 949 postów

Napisano 22 grudzień 2010 - 13:02

Gdyby ktoś potrzebował:

https://github.com/s...gle-Maps-Module

Dopowiem jeszcze, że warto zmienić sobie nieco ten moduł tak aby zwracał wynik jako pojedynczy widok a nie element 'template', a wtedy będzie działał super.


Debian/Ubuntu + Kohana/Hanariu/Phalcon + MongoDB/MySQL + HTML5/CSS3 + Node.js/jQuery + CEO Sport Magazyn/CEO Hanariu


#6 mruz

mruz

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 26 postów

Napisano 25 lipiec 2011 - 19:57

Dostosowałem moduł gmaps do KO3.1 i troszkę rozwinąłem. Nie jest tak ładnie napisany jak Kohana Google Maps Module, ale umożliwia wskazanie kursorem położenia i może zwracać współrzędne w celu zapisania do bazy. Można także wygenerować statyczny obrazek z mapą.
Gdyby ktoś potrzebował: KO3.1 Gmaps module

Pozdrawiam,
Mariusz



#7 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 25 marzec 2013 - 20:06

Hej, czy jest już jakaś mapką pod K3.2, która będzie w stanie wyświetlić najkrótszy dojazd z punktu A do punktu B oraz wyświetlić punkt na mapie według danych współrzędnych?

Moduł z: http://www.blog.koha...apy-google.html - nie posiada możliwości najkrótszego dojazdu

Moduł z: https://github.com/j...i/kohana-gmaps3 - nie jestem pewien czy ta wersja w ogóle jest aktywna - widoku mapy w ogóle nie zwraca.

#8 Daredzik

Daredzik

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 308 postów
  • Skąd:Pszczyna

Napisano 25 marzec 2013 - 20:25

tak ten moduł jest aktywny i działa...
już drugie zapytanie o ten moduł...
do jutra postaram się naskrobać mały przykład użycia go...

#9 Daredzik

Daredzik

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 308 postów
  • Skąd:Pszczyna

Napisano 25 marzec 2013 - 20:41

Moduł: https://github.com/j...i/kohana-gmaps3

Ściągamy i instalujemy.

Kohana::modules(array(
   ...    
   'gmaps3' => MODPATH.'gmaps3',
   ...
));




Widok:
	<?php if(isset($external_scripts)):?>
      <?php echo $external_scripts?>
      <script type="text/javascript">
       window.onload = function() {
           // mapka render
           <?php echo $cords?>
       };
   </script>
   
   <?php endif; ?>


Controller:
Mapkę oraz punkt na niej możemy wyświetlić tylko znając jego położenie lat i lng.
Możemy pobrać je z adresu.

$map->get_from_address($address);

Zwraca Obiekt.

$map = Gmaps3::instance();

$miejscowosc = "Pszczyna";
$ulica = "Korfantego";
$numer = "11";


$zoom = 16;
$przecinek = ', ';
$spacja = ' ';

$address = $miejscowosc.$przecinek.$spacja.$ulica.$spacja.$numer;

$nfo = $map->get_from_address($address);
if(!empty($nfo))
{
$lat = $nfo->results['0']->geometry->location->lat;
$lng = $nfo->results['0']->geometry->location->lng;
$map->add_mark($lat, $lng);

$this->template->conten->cords = $map->get_map('map_container',$lat, $lng, $zoom) ;
$this->template->conten->external_scripts = $map->get_apilink();
                                                        }


i tyle ;)

#10 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 26 marzec 2013 - 20:25

Dzięki za poświęcony czas ;-) Wszystko działa prawidłowo, choć mapa wyświetla się nie do końca (urwana jest); kiedy przesuwam kursorem dalej, aby wczytały się inne obrazy krajobrazu to widzę puste pole. Firebug nie zwraca nic, żeby coś wczytywało dodatkowo z google mapsa. Miałeś podobny problem?

#11 Daredzik

Daredzik

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 308 postów
  • Skąd:Pszczyna

Napisano 26 marzec 2013 - 20:37

a ustawiłeś wielkość kontenera cssem ?

i sprawdź czy zoom nie jest za duży.
U mnie śmiga bezproblemowo.

http://noma2.testowe24.pl/ -- mapka jest generowana automatycznie (pierwszy lepszy profil usera)

---
edytowałem ponieważ, post kierował ciągle na nieistniejący już profil ;)

#12 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 11:53

Tak, wszystko skonfigurowałem dobrze. Testowałem na rożne sposoby i znalazłem przyczynę problemu. Otóż mapę wyświetlam na podstronie profilowej użytkownika - i na tej podstronie mam zakładki typu "Informacje o użytkowniku" / "Album użytkownika" / "Mapa użytkownika"

Domyślnie wyświetla się pierwsza zakładka "Informacje o użytkowniku" - reszta posiada atrybut "display="none" - i w tym problem leży. Usunąłem ten atrybut i wczytało mi dwie zakładki na raz (informacje o użytkowniku + mapa użtkownika) i mapa nie jest ucięta. Kliknięcie na daną zakładkę powoduje, że ustawia się display = block dla klikniętej zakładki, dla reszty display = none.

Trochę dziwne, ale true story ;-)
Jeszcze nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu, ale przynajmniej znam przyczynę. Jak będę coś wiedział to uaktualnie post.

#13 Daredzik

Daredzik

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 308 postów
  • Skąd:Pszczyna

Napisano 30 marzec 2013 - 12:12

a jak ustawisz display=none dla zakładek a dla kontenera display=block ?

#14 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 12:17

Znalazłem rozwiązanie, w sieci było pełno pomysłów. Nie tylko mnie dotknął ten problem. Wystarczy szukać pod frazą "google maps and hide div" (lub coś blisko znacznego). Osobiście rozwiązałem to w ten sposób:

1) Zmieniłem window.onload = function() bezpośrednio na funkcje initialize()
2) Na końcu w/w funkcji (za klamrą }) dodałem:
google.maps.event.addDomListener(window, 'load', initialize);
(choć to akurat jest nieobowiązkowe moim zdaniem)
3) Zmodyfikowałem funkcje, która wyświetla mi daną zakładkę na coś w stylu:
(...)
if ( menu_option == 'mapka' )
 initialize(); // uruchamiamy funkcje

i w tej chwili wszystko dobrze się wyświetla.
Jeszcze dodam, że w sieci są rozwiązania oparte o bazowaniu na zmiennej javascriptowej, która tworzy mapkę zazwyczaj jest to coś w stylu:
var map_CIAG_CYFEREK = new google.maps.Map(...)

CIAG_CYFEREK - on zmienia się wraz z każdym odświeżeniem, jeśli ktoś jest zainteresowany innym rozwiązaniem to musi dopisać sobie funkcje w klasie GMapa, która ustala indywidualny identyfikator mapy.

#15 Daredzik

Daredzik

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 308 postów
  • Skąd:Pszczyna

Napisano 30 marzec 2013 - 12:22

ale to dziwne ponieważ ja także chowam mapke...
bootstrap + tab, nic nie diposywałem ;)

#16 kevin

kevin

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 207 postów

Napisano 16 kwiecień 2013 - 18:20

a która funkcja z tej mapki wygeneruje mi widok jak dojechać z punktu A do punktu B? - ponieważ przeglądam tą klasę i te nazewnictwo nic mi nie mówi.

#17 Daredzik

Daredzik

    Młodszy Mastah

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 308 postów
  • Skąd:Pszczyna

Napisano 16 maj 2013 - 13:35

No i mam problem....

Pomocy, dlaczego dostaję inne wyniki z api na localhoście oraz na serwerze produkcyjnym ?
Na localhoscie wyszukuje poprawnie na serwerze już nie bardzo.

Problem chyba jest po stronie polskich znaków, ale nie jestem pewien.
Jak sobie z tym poradzić ?

Pomocy !

-----
edit:
aktualnie zmieniam polskie znaki na znaki bez ogonkow, ale czy ktos ma podobny problem z maps api ?
moze to zla konfiguracja serwera ? ale czego ?

#18 retio

retio

    Początkujący

  • Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
  • Skąd:Gdańsk

Napisano 23 maj 2013 - 21:41

Nie oczekuj cudów po tym api :) Jeżeli chodzi o polskie znaki to kiepsko, dane geo są w 95% poprawne ale tylko dla dużych miast. W mniejszych jest problem :) Może się przyda: https://github.com/r.../kohana-leaflet gdzieś w kodzie mam API do lokalizacji zrobione. W wolnej chwili dodam na gh.

A jednak już dodane :D https://github.com/r.../kohana-geocode




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych